Multifocale lenzen

VERAF EN DICHTBIJ GOED ZIEN

“Wat zijn multifocale lenzen?” Multifocale lenzen, ook wel bekend als varifocus lenzen, helpen u om veraf én dichtbij goed te zien.

Deze lens heeft verschillende sterktes. Hierbij zitten de delen om goed te lezen rondom de lens. U kijkt als het ware door beide sterktes heen en uw hersenen kiezen automatisch zelf de sterkte die het best werkt voor dat moment.

Lenzen voor mensen met een leesbril

Multifocale lenzen zijn geschikt voor mensen die een leesbril nodig hebben. Wanneer u merkt dat u het beeld niet meer goed scherp krijgt en u de tekst steeds verder van u af moet houden, dan heeft u mogelijk een leesbril nodig.

Wanneer u een boek wilt lezen is het misschien prettiger om een leesbril op te zetten, maar om een menukaart in een restaurant te lezen of een bericht op uw telefoon zijn multifocale lenzen zeer geschikt. U kunt deze gewoon de hele dag dragen zonder steeds een leesbril tevoorschijn te moeten halen.

Voor het eerst multifocale lenzen dragen

Wanneer u voor het eerst deze lenzen draagt, zult u moeten wennen aan het afwisselend scherp stellen voor veraf en dichtbij. Dit kan leiden tot duizeligheid. Wij raden daarom aan om deze lenzen in ieder geval eerst een week uit te proberen om uw ogen te laten wennen. Vervolgens komt u terug op controle bij onze contactlenzenspecialist.

Multifocale lenzen zijn voor bijna iedereen geschikt, ongeacht de sterkte of een cilinder.

De voor- en nadelen

Met multifocale lenzen mist u nooit een leesbril op een onverwacht moment. U ziet zowel ver als dichtbij scherp. De lenzen zijn verkrijgbaar als harde en zachte lenzen, dus u kunt de lenzen gebruiken die u al gewend bent.

Eventuele nadelen kunnen droge en geïrriteerde ogen zijn. De eerste week kunt u wat duizeligheid ervaren. Door vermoeidheid in combinatie met afnemende lichtintensiteit in de avonduren kan het zicht wat verminderen.

Mensen die veel achter een computer werken kiezen soms liever voor een multifocale bril. Maar met een multifocale bril heeft u wel een kleiner blikveld, waardoor u niet opzij kunt kijken zonder uw hoofd mee te draaien en ziet u alleen door het midden van de bril echt scherp. Met multifocale lenzen heeft u dat probleem niet.

Heeft u last van droge en/of geïrriteerde ogen of slechter zicht, vraag dan onze contactlenzenspecialist voor advies. Samen met u bekijkt hij mogelijk ander lenzenmateriaal of andere lenzenvloeistof.

Kom langs voor advies

Twijfelt u na het lezen van de voor- en nadelen nog welk type lens het meest voor u geschikt is? Maak dan hier een afspraak met onze contactlensspecialist. Samen met u kijkt hij wat het beste bij uw ogen en levensstijl past.

"De mooiste merken op een plek voor jong & oud"

Multifocale lenzen